Skip to main content

BENEFICIILE FLUORULUI ÎN STOMATOLOGIE

Ce este fluorul?

Fluorul este un element natural despre care se știe că previne deteriorarea dinților când este ingerată sau aplicată pe dinți sub forma unei soluții topice. Fluorul poate contribui la prevenirea cariilor. Aciditatea din placa bacteriană duce la pierderea de minerale la nivelul dinților (demineralizare), care are ca rezultat deteriorarea dinților. Formarea cariilor, totuși, poate fi stopată prin remineralizare sau acumularea de minerale pe zonele deteriorate ale dintelui. Aplicarea de fluor topic poate grăbi această restbilire a mineralelor pierdute.

Atunci când fluorul este ingerat, acesta este absorbit de corp, în stomac și intestine, pentru a întări dinții. Deseori, acesta se regăsește în apa de băut în cantități suficient de mari pentru a reduce cariile, în funcție de fiecare zonă a țării în care locuiți (și indiferent dacă beți apă de la robinet sau apă filtrată/îmbuteliată). De asemenea, puteți obține cantități mici de fluor prin consumul anumitor alimente, cum ar fi spanacul, morcovii, sparanghelul, majoritatea fructelor de mare, ceai și alimente preparate cu apă fluorurată, dar și apa de gură cu fluor, LISTERINE®.

De ce este bun pentru dinți?

Fluorul este benefic pentru dinți deoarece ajută la:

  • remineralizarea (reconstruirea) smalțului dentar deteriorat

  • încetinește pierderea de minerale din smalțul dentar

  • stopează semnele timpurii ale cariilor dentare

  • oprește răspândirea germenilor bucali periculoși

Atunci când bacteriile din gură descompun zahărul și carbohidrații, se produc acizi, care afectează mineralele din smalțul dentar. Pierderea mineralelor este denumită demineralizare. Dinții cu smalțul slăbit sunt mai sensibili la microorganismele care provoacă carii.

Fluorul ajută la remineralizarea smalțului dentar, prevenind cariile și stopând primele semne ale apariției cariei dentare.

Poate fi dăunător prea mult fluor?

Expunerea excesivă la fluor a fost asociată cu o serie de probleme de sănătate.

Fluoroza dentară

Expunerea la concentrații mari de fluor în timpul copilăriei, când dinții se dezvoltă, poate duce la o ușoară fluoroză dentară. Vor exista mici dungi sau pete albe pe smalțul dintelui. Acest lucru nu afectează sănătatea dinților, dar decolorarea poate fi vizibilă.

Alăptarea sugarilor sau prepararea laptelui praf cu apă fără fluor poate ajuta la protejarea copiilor mici de fluoroză. Copiii sub vârsta de 6 ani nu ar trebui să folosească o apă de gură care să conțină fluor. Copiii trebuie supravegheați atunci când se spală pe dinți pentru a se asigura că nu înghit pastă de dinți.

Fluoroza scheletală

Expunerea excesivă la fluor poate duce la o boală osoasă cunoscută sub numele de fluoroză scheletală. Odată cu trecerea anilor, aceasta poate duce la durere și deteriorarea oaselor și articulațiilor.

Oasele se pot întări și pot fi mai puțin elastice, crescând riscul de fracturi. Dacă oasele se îngroașă și se acumulează țesut osos, acest lucru poate contribui la afectarea mobilității articulațiilor.

Alte probleme de sănătate

Fluorul poate contribui, de asemenea, la următoarele probleme de sănătate:

  • acnee și alte probleme ale pielii

  • probleme cardiovasculare, inclusiv arterioscleroză și calcificare arterială, hipertensiune arterială, leziuni miocardice, insuficiență cardiacă și infarct miocardic

  • probleme de reproducere, cum ar fi scăderea fertilității și pubertatea timpurie la fete

  • disfuncții tiroidiene

  • afecțiuni care afectează articulațiile și oasele, cum ar fi osteoartrita, cancerul osos și tulburarea articulației temporomandibulare (ATM)

  • probleme neurologice, care pot duce la ADHD

Beneficiile folosirii apei de gură cu fluor

Apa de gură cu fluor poate contribui la reducerea cariilor dentare prin reducerea demineralizării dinților. Apele de gură ce conțin fluor conțin, de obicei, aproximativ 0.05% fluorură de sodiu, care are capacitatea de a proteja împotriva cariilor dentare.

Clătirea orală cu fluor ajută organismul să utilizeze mai bine mineralele, cum ar fi calciul și fosforul. Dinții reabsorb aceste minerale pentru a reface smalțul slab al acestora.

Clătirile bucale cu fluor susțin structura dinților în timpul dezvoltării acestora, pentru a le întări smalțul, aceștia fiind mai puțin expuși la bacterii și carii.

Apa de gură cu fluor poate încetini sau chiar stopa dezvoltarea cariilor în stadiu incipient, distrugând bacteriile care provoacă carii.

Pe scurt, utilizarea apei de gură cu fluor pot ajuta la:

  • Reducerea formării cariilor

  • Încetinirea dezvoltării cariilor

  • Întârzierea sau eliminarea necesității unor lucrări dentare costisitoare

  • Prevenirea bolilor gingivale - gingivită și parodontită

  • Reducerea durerii dentare

  • Previne pierderea timpurie a dinților


*Advanced White si Advanced Defence Sensitive turnați 10 ml si clătiți timp de 60 de secunde. Nightly Reset turnați 15 ml si clătiți timp de 60 de secunde. 6+ pentru ape de gură fără alcool, cu excepția Advanced Defence Sensitive (+18) și 12+ pentru ape de gură cu alcohol.

Produse conexe