Skip to main content

PRINCIPALELE DIFERENȚE DINTRE PLACĂ ȘI TARTRU

Mulți oameni se întreabă ce sunt placa și tartrul și dacă există diferențe între placă și tartrul dentar.

De fapt, placa dentară și tartrul sunt direct legate una de cealaltă și, prin urmare, este ușor să le confundați, dar trebuie să știți că nu sunt unul și același lucru. Punctul comun este o igienă orală zilnică inadecvată.

Dacă nu se execută o curățare zilnică temeinică a gurii, aceasta poate duce la o acumulare semnificativă de bacterii și poate provoca deteriorarea dinților și, în consecință, boli ale gingiilor.

Mai departe vom clarifica modul în care acestea diferă, de ce sunt strâns legate și cum le putem combate.

Ce este placa bacteriană?

Placa bacteriană este un strat gros de pe dinți, compus din salivă și particule de alimente care se acumulează la nivelul gingiei.

Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată în fiecare zi prin periajul delicat, folosirea aței dentare și a apei de gură puternice LISTERINE®, aceasta se poate întări și forma tartrul. Placa acidă poate ataca dinții imediat după mese și, dacă nu este curățată, poate pătrunde în smalț și poate provoca carii dentare.

Placa dentară deteriorează, de asemenea, gingiile și poate provoca roșeață, inflamație și sângerare a gingiilor în timpul periajului sau chiar retracție.

Cu toate acestea, există și alți factori care pot facilita retenția plăcii bacteriene, ceea ce duce la formarea tartrului. Câteva exemple, printre multe altele, sunt:

  • Prezența unor restaurări sau obturații care nu se potrivesc bine (dezlipire) sau a celor cu reapariție a cariilor.

  • Proteze dentare care sunt prost adaptate și/sau prost curățate.

  • Utilizarea aparatelor ortodontice sau dentare, care îngreunează igiena, facilitând astfel acumularea de tartru.

Ce este tartrul?

Practic, tartrul este placa bacteriană care nu a fost îndepărtată, s-a agravat și a devenit o suprafață mai dură pe dinți, pe care doar medicul stomatolog o poate îndepărta. Cu alte cuvinte, este consecința acesteia.

Tartrul este o crustă dură și poroasă. Este galben sau maroniu și apare la nivelul gingiei. Tartrul este o placă bacteriană care nu a fost eliminată și care s-a întărit sub efectul mineralelor din salivă. Acumularea tartrului poate duce la carii, la deteriorarea și la căderea ulterioară a dinților, pe lângă bolile gingivale.

Tipuri de tartru

Tartrul supragingival - care, după cum îi spune și denumirea, se găsește deasupra gingiilor, pe marginile de lângă dinți. Acest tip de tartru poate fi identificat cu ușurință prin culoarea gălbuie prezentă la capătul gingiilor în contact cu smalțul dinților.

Tartrul subgingival - se găsește sub linia gingivală și este mai evaziv, deoarece distruge gingia din interior, făcând dificilă observarea dezvoltării sale. Acesta are o consistență mai fermă și are o culoare verzuie sau negricioasă din cauza deteriorării dintelui și a țesutului gingival.

Dacă nu este eliminat, acesta continuă să crească și să se calcifice. Doar medicul stomatolog poate elimina tartrul de pe dinți cu instrumente profesionale. Periajul, folosirea aței dentare și a apei de gură LISTERINE® pot contribui la prevenirea acestui lucru.

Cauze

Placa se formează în mod constant pe dinți. Aceasta este cauzată de bacteriile care se găsesc în gură și care intră în contact cu zahărul sau amidonul din alimente sau băuturi. Băuturile precum laptele, sucurile și alimentele precum fructele, pastele și pâinea conțin carbohidrați.

Atunci când sunt consumate, bacteriile din cavitatea bucală eliberează un fel de acid pentru a ajuta la descompunerea acestor carbohidrați. Acești acizi, împreună cu bacteriile și carbohidrații, se combină împreună pentru a forma pelicula lipicioasă numită placă dentară.

Tartrul apare atunci când placa nu este îndepărtată în mod adecvat prin periajul zilnic al dinților și prin curățarea interdentară. Acest lucru face ca placa să se întărească și să formeze tartrul.

Deși toată lumea dezvoltă placă dentară, sunteți mai expus riscului dacă:

  • Consumați alimente bogate în zahăr (de exemplu, dulciuri, prăjituri etc.)

  • Consumați alimente bogate în carbohidrați (de exemplu, pâine, paste, chipsuri de cartofi, etc.)

  • Aveți gura uscată din cauza faptului că nu beți suficientă apă sau luați anumite medicamente

  • Fumați sau mestecați tutun

Nu există nicio modalitate de a evita complet placa bacteriană, dar puteți preveni acumularea acesteia prin periajul și folosirea regulată a aței dentare.

Tratamentul plăcii și al tartrului

Placa și tartrul necesită tratamente diferite. Placa bacteriană poate fi tratată printr-o bună igienă orală, inclusiv prin periajul zilnic adecvat și folosirea aței dentare. Tartrul poate fi tratat numai de către un dentist, cu o curățare orală profesională.

Stomatologul poate sugera și alte opțiuni de tratament, cum ar fi sigilarea dentară și tratamentele cu fluor. Medicul dentist poate să vă ofere cea mai bună opțiune de tratament pentru dumneavoastră.

Prevenirea tartrului

Pentru a preveni întărirea plăcii dentare și formarea tartrului - sau a cariilor dentare - este important să adoptați la domiciliu unele dintre următoarele măsuri preventive:

  • Spălați-vă pe dinți în mod regulat, cel puțin de două ori pe zi, și întotdeauna după mese.

  • Folosiți ața dentară între toți dinții de două ori pe zi.

  • Evitați fumatul.

  • Schimbați periuțele de dinți la fiecare 3 luni.

  • Efectuați o igienizare la stomatolog în fiecare an (sau la fiecare 6 luni).

  • Adoptați o dietă sănătoasă și evitați alimentele dulci în exces, care favorizează proliferarea bacteriilor.

  • Și, în cele din urmă, nu uitați să folosiți o apă de gură după fiecare periaj dentar pentru a ajuta la controlul bacteriilor din gură și pentru a vă menține sănătatea orală.

Când să mergeți la dentist

Pentru a ține sub control formarea plăcii și a tartrului, ar trebui să faceți o vizită la medical stomatolog la fiecare șase luni pentru o examinare. Dentistul va putea să vă curețe și să vă lustruiască dinții în mod profesional, ceea ce va îndepărta în mod eficient tartrul acumulat, în special din zonele greu accesibile, care prezintă un risc mai mare de acumulare a tartrului


*Advanced White si Advanced Defence Sensitive turnați 10 ml si clătiți timp de 60 de secunde. Nightly Reset turnați 15 ml si clătiți timp de 60 de secunde. 6+ pentru ape de gură fără alcool, cu excepția Advanced Defence Sensitive (+18) și 12+ pentru ape de gură cu alcohol.

Produse conexe