Ce este pelicula aderentă de pe gingiile mele când mă trezesc?
Pe aproape orice suprafață, poate adera un strat subțire de bacterii cunoscute și ca biopeliculă. De aceea gingiile și dinții dvs. se simt de parcă ar fi acoperiți cu mâzgă când vă treziți dimineața. Biopelicula este normală și apare la fiecare persoană - chiar și când periați, folosiți ața dentară și clătiți cu o apă de gură. Dar atunci când nu îndepărtați biopelicula zilnic, aceasta se poate acumula și dezvolta în placa dentară.
Placa dentară, care ar putea duce la boala gingivală, este compusă din unele bacterii rele (tipul care prosperă pe zahărul de pe gingii și dinți și care se transformă în acid care deteriorează dinții) și unele bacterii bune (tipul care fac biopelicula normală mai puțin atrăgătoare pentru bacteriile avide de zahăr).
O persoană cu o igienă dentară super solidă, care periază, folosește ața dentară și curăță zilnic, poate controla și reduce dimensiunea biopeliculei și o poate transforma într-o peliculă mai sănătoasă sporind cantitatea de bacterii bune pe care le conține. Dar atunci când curățați și vă clătiți gingiile și dinții mai puțin frecvent, biopelicula (de regulă de culoare galben pal) se poate întări în tartru și se îngroașă pe care numai medicii stomatologi și instrumentele lor profesionale îl pot îndepărta. Respectați rutina dvs. de clătire pentru a menține biopelicula în condiții sănătoase.