5 SEMNE CE INDICĂ O GINGIE CU PROBLEME
Ce este boala gingivală
Gingivita (inflamația gingiilor) apare de obicei înainte de parodontită (boala gingivală). Dar nu toate gingivitele duc la parodontită. Majoritatea oamenilor fac gingivită la un moment dat în viață, iar simptomele sale ușoare o fac ușor de ignorat. Dar, fără tratament, aceasta poate declanșa probleme mai mari în cavitatea dumneavoastră bucală. Vestea bună este că o puteți preveni sau chiar stopa prin simpla periere a dinților, folosirea aței dentare și efectuarea de curățări și controale dentare regulate.
În stadiul incipient al gingivitei, bacteriile din placa bacteriană se acumulează, determinând inflamarea gingiilor și sângerarea ușoară în timpul periajului dentar. Deși gingiile pot fi iritate, dinții sunt încă bine înfipți în alveole. În acest stadiu nu apar leziuni osoase sau tisulare ireversibile.
La o persoană cu parodontită, stratul interior al gingiei și osul se îndepărtează de dinți și formează buzunare. Aceste spații mici dintre dinți și gingii colectează resturi și se pot infecta. Sistemul imunitar al organismului luptă împotriva bacteriilor pe măsură ce placa se răspândește și crește sub linia gingivală.
Ce o cauzează
Placa bacteriană este cauza principală a bolilor gingivale. Cu toate acestea, alți factori pot contribui la apariția bolii parodontale. Aceștia includ:
Modificările hormonale , cum ar fi cele care au loc în timpul sarcinii, pubertății, menopauzei și menstruației lunare, fac gingiile mai sensibile, ceea ce facilitează apariția gingivitei.
Bolile pot afecta starea gingiilor dumneavoastră. Printre acestea se numără boli precum cancerul sau HIV care interferează cu sistemul imunitar. Deoarece diabetul afectează capacitatea organismului de a utiliza zahărul din sânge, pacienții cu această boală prezintă un risc mai mare de a dezvolta infecții, inclusiv boli parodontale și carii.
Medicamentele pot afecta sănătatea orală, deoarece unele dintre acestea diminuează fluxul de salivă, care are un efect protector asupra dinților și gingiilor.
Obiceiurile ne sănătoase , cum ar fi fumatul, fac ca țesutul gingival să se regenereze mai greu.
Igiena orală neadecvată , cum ar fi lipsa periajului și a utilizării aței dentare.
Antecedentele familiale de boli dentare pot reprezenta un factor care contribuie la dezvoltarea gingivitei.
Semnele timpurii ale bolii
A trece cu vederea puțin sânge în chiuvetă după periaj sau ața dentară poate să nu pară o problemă inițial, dar există motive bune pentru a urmări aceste semne - care sunt semnele timpurii ale unei forme reversibile și extrem de ușor de tratat a bolii gingivale. Lăsată netratată, boala gingivală într-o fază timpurie poate evolua la un stadiu avansat, care deteriorează permanent oasele și țesutul care țin dinții ficși. Fiți atenți la aceste cinci cele mai vizibile semnale pe care vi le transmite corpul și mențineți sănătatea gurii dvs.
Nr. 1 Observați pete roșii
Culoarea roșie reprezintă un semnal de alarmă în ceea ce privește sănătatea gingiilor. Astfel este important să începeți să vă uitați în oglindă și să vă studiați gingiile ce au o nuanță de roșu sau vinețiu, aceasta putând indica probleme ale gingiilor. Gingiile sănătoase sunt ferme și au culoare roz-pal. Bacteriile pot cauza inflamarea gingiilor, cunoscută sub numele de gingivită, stadiul ușor, timpuriu al bolii gingivale, sau periodontita, stadiul ulterior, mai grav al bolii.
Nr. 2 Gingiile dvs. sunt inflamate
În stadiul timpuriu al bolii gingivale, gingiile se pot umfla, astfel încât devin inflamate. Acesta este un semn că trebuie să începeți să respectați o rutină de îngrijire orală mai riguroasă.
Nr. 3 Observați sânge în chiuvetă
Dacă observați sânge în chiuvetă când scuipați după periaj și/sau după utilizarea aței dentare, acesta este un alt simptom. Gingiile care sângerează reprezintă un semnal al bolii gingivale în stadiu timpuriu.
Nr. 4 Gingiile dvs. se retrag de pe dinți
Dacă dinții încep să arate mai mari decât este normal și observați că gingiile se retrag de pe dinți, acesta este un alt semn clasic al bolii gingivale timpurii sau al periodontitei. Acesta nu este un efect normal al îmbătrânirii.
Nr. 5 Respirația dumneavoastră are un miros neplăcut
Mirosul neplăcut al respirației sau gustul extrem de rău în gură (halitoza) pot reprezenta un semnal al bolii gingivale timpurii. Acumularea de placă dentară este de regulă vinovatul mirosului neplăcut din gură.
Pentru a afla mai multe informații puteți citi și articolul CE ESTE HALITOZA
Alte modificări deosebite la nivelul gurii dvs. determinate de boala gingivală pot include gingiile dureroase la atingere, spații goale ciudate care se formează între dinți, slăbirea dinților și/sau o modificare a mușcăturii sau a modului în care calcă unii pe ceilalți când mușcați. Acestea sunt semne pe care nu trebuie să le ignorați. Dacă preluați controlul situației gingiilor dvs., există încă o șansă să evitați boala gingivală avansată.
Tratament
Pentru a trata și preveni gingivita este indicată practicarea unei bune igiene orale. De asemenea, se recomandă renunțarea la fumat și gestionarea diabetului, dacă suferiți de această afecțiune.
Alte tratamente includ:
curățarea în profunzime a dinților
medicamentele antibiotice
intervenția chirurgicală
curățarea dinților
Există mai multe tehnici care pot fi utilizate pentru a vă curăța în profunzime dinții fără intervenție chirurgicală. Toate acestea îndepărtează placa și tartrul pentru a preveni iritarea gingiilor:
Detartrajul
Detartrajul dinților îndepărtează tartrul de deasupra și de sub linia gingiei.
Tratamentul laser
Acest tratament poate îndepărta tartrul cu mai puțină durere și sângerare decât detartrajul.
Medicamentele
O serie de medicamente pot fi utilizate pentru a trata boala gingivală:
Apa de gură antiseptică ce conține clorhexidină poate fi folosită pentru a vă dezinfecta gura.
Antibioticele orale pot fi utilizate pentru a trata zonele persistente de inflamație a gingiilor. Spre exemplu, doxiciclina, poate contribui la împiedicarea enzimelor care provoacă deteriorarea dinților.
Prevenție
O igienă orală adecvată și consecventă poate preveni bolile gingivale. Aceasta include:
vizitele regulate la dentist
periajul dinților de două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor
folosirea aței dentare în fiecare zi
utilizarea apei de gură
Consumul unei diete echilibrate este, de asemenea, important pentru obținerea și menținerea sănătății dentare