Skip to main content

Clătirea pentru adulții mai vârstnici

Organismul se confruntă cu o serie de provocări și probleme pe măsură ce îmbătrânim, care, combinate cu dinții și gingiile îmbătrânite, pot afecta sănătatea orală și pot crește riscul de îmbolnăvire. O serie de probleme de sănătate comune, cum ar fi diabetul, artrita, cancerul și fumatul, precum și medicamentele utilizate pentru tratarea acestor probleme, pot avea efecte secundare care afectează sănătatea orală.

Pierderea dinților este, de asemenea, frecventă la persoanele în vârstă, care au nevoie de mai mulți dinți artificiali sub formă de punți dentare, proteze sau implanturi.

Cele mai frecvente probleme dentare ale vârstnicilor

Sindromul gurii uscate

Reducerea cantității de salivă provoacă uscăciunea gurii, care este de obicei un efect secundar al unei game largi de medicamente utilizate pentru a trata problemele generale de sănătate la pacienții vârstnici.

Riscul crescut de carii este una dintre principalele preocupări pe care dentistul dumneavoastră le poate avea în legătură cu gura uscată. Producția de salivă este importantă pentru o bună igienă orală datorită proprietăților sale antibacteriene, care ajută la lupta împotriva bacteriilor și a plăcii bacteriene din gură. Oferind un mediu mai bun pentru ca germenii și bolile să se înmulțească și să se răspândească, o gură uscată crește riscul de bacterii. Acest lucru ar putea indica posibilitatea dezvoltării mult mai rapide a cariilor la dinții vârstnicilor decât la pacienții mai tineri. O gură uscată poate provoca, de asemenea, respirație urât mirositoare.

Retracția gingivală

Dinții și gingiile care s-au deteriorat odată cu vârsta reprezintă o problemă inevitabilă pentru persoanele în vârstă, iar odată cu îmbătrânirea gingiilor, acestea își pierd elasticitatea, ceea ce le face să se retragă. Când vine vorba de pierderea dinților la persoanele în vârstă, medicii stomatologi sunt mai puțin îngrijorați de retracția gingivală. Gingivita și parodontita, cea din urmă fiind principala cauză a pierderii dinților, pot fi cauzate de o igienă orală deficitară. Prin urmare, mersul regulat la dentist vă va ajuta să preveniți din timp aceste afecțiuni și să vă îmbunătățiți sănătatea orală.

Retracția gingivală poate exacerba sensibilitatea la pacienții vârstnici, astfel încât medicul stomatolog vă poate recomanda o pastă pentru dinți sensibili sau o apă de gură pentru a ameliora orice disconfort. De asemenea, rădăcina expusă a dintelui este mai moale și mai poroasă.

Gingivita

Gingivita este termenul medical pentru ceea ce se numește în mod obișnuit " boala gingivală". Inflamarea și umflarea gingiilor pot fi dureroase și pot provoca sângerări la periajul dinților. Gingivita poate provoca formarea de buzunare parodontale între rădăcina dintelui și gingie, creând mediul ideal pentru bacterii dăunătoare și infecții dacă nu este tratată. Acesta poate reprezenta începutul parodontitei, cea mai frecventă cauză a pierderii dinților.

Parodontita

Parodontita este o boală ce cauzează pierderea dinților și poate fi evitată. Acumularea bacteriilor și a tartrului în gură, care nu sunt eliminate prin periaj, provoacă această boală a gingiilor și a structurii osoase din jur.

Timp de mulți ani, această afecțiune a cavității bucale poate trece neobservată, fiind nedureroasă, și care, de obicei, este diagnosticată doar atunci când devine o problemă mai târziu în viață. Persoanele care se ocupă de îngrijirea pacienților ar trebui să depună un efort suplimentar pentru a se asigura că se menține o bună igienă orală pentru pacienții vârstnici care nu pot să se spele pe dinți sau să folosească ața dentară în mod regulat sau că sunt programate vizite regulate la medicul stomatolog, care poate ajuta la curățarea bacteriilor dăunătoare și a plăcii bacteriene.

Pentru a afla mai multe informații puteți citi și articolul 5 SEMNE PRECURSOARE ALE BOLII GINGIVALE

Recomandări speciale pentru adulții în vârstă

Starea salivei

Pe măsură ce îmbătrânim, de regulă începem să producem mai puțină salivă în gură, datorită factorilor, ca menopauza sau reacțiile adverse la medicamentele prescrise (fiți liniștit(ă) că apa de gură LISTERINE® nu afectează starea salivei). Această afecțiune este cunoscută și ca gură uscată. Reducerea salivei poate duce la gingii și dinți mai slabi în timp. Dacă vă preocupă cantitatea insuficientă de salivă, încercați aceste recomandări pentru a vă crește producția de salivă:

  • Mestecați gumă fără zahăr.

  • Sugeți o bomboană tare fără zahăr.

  • Sugeți bucăți mici de gheață (dar evitați să mestecați gheața tare, care vă poate deteriora dinții).

Continuați vizitele la medicul stomatolog

Menținând gura sănătoasă, curată, puteți să vă mândriți cu acțiuni care implică mai mult decât îngrijirea la domiciliu. Programați consultații la medicul dvs. stomatolog cel puțin la fiecare 6 luni. Și rețineți că pe măsură ce înaintați în vârstă, medicul dvs. stomatolog vă poate sugera să programați consultațiile mai frecvent, cum ar fi la fiecare 3 luni.

Nu uitați, când placa dentară evoluează în tartru, aceasta poate fi eliminată numai cu instrumente profesionale utilizate la curățările realizate de medicul stomatolog.

Notă:  Dacă nu mai aveți dinți, încă trebuie să mai consultați medicul stomatolog pentru a examina țesutul moale al gingiilor și protezele dentare.

Utilizați instrumente inteligente

  • Periuțele de dinți cu peri moi sau periuțe electrice

  • Pastă de dinți cu fluor

  • Apa de gură LISTERINE® care ucide germenii ce cauzează mirosul neplăcut al respirației, placa dentară și boala gingivală

Rutina adulților în vârstă

Pentru a ajuta la prevenirea bolilor gingivale și a cariilor dentare, persoanele în vârstă ar trebui să se spele pe dinți de cel puțin două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor. De asemenea, persoanele în vârstă ar trebui să folosească o periuță de dinți moale sau medie. Ordinea în care se efectuează igiena orală:

1. Utilizarea aței dentare
2. Periajul dinților

Scuipați excesul de pastă de dinți după periaj. Dacă vă clătiți gura imediat după periaj, fluorul concentrat din pasta de dinți rămasă va fi îndepărtat. Clătirea îl diluează și îi reduce proprietățile antimicrobiene.

3. Utilizarea apei de gură

Utilizarea unei ape de gură care conține fluor poate contribui la prevenirea cariilor dentare, dar nu folosiți apă de gură (chiar și apă de gură care conține fluor) imediat după ce v-ați spălat pe dinți, deoarece aceasta va îndepărta fluorul concentrat rămas pe dinți. Folosiți apa de gură într-un alt interval de timp, cum ar fi după prânz. După ce ați folosit o apă de gură cu fluor, așteptați 30 de minute înainte de a mânca sau de a consuma lichide.

5 pași simpli pentru utilizarea apei de gură LISTERINE®:

PASUL 1:  Turnați 20 de mililitri (4 lingurițe) de apă de gură LISTERINE® într-o ceașcă.

PASUL 2:  Goliți ceașca în gură. Nu diluați soluția cu apă.

PASUL 3:  Clătiți de jur împrejur timp de 30 de secunde (încercați să numărați până la 30 în minte sau utilizând un cronometru). Nu vă faceți griji dacă nu ajungeți la 30 de secunde din prima - devine mai ușor de fiecare dată când încercați.

PASUL 4:  În timpul clătirii, rotiți de jur împrejur în gură.

PASUL 5:  Scuipați soluția în chiuvetă.

Pentru a afla mai multe informații puteți citi și articolul RUTINA CLĂTIRII CU APĂ DE GURĂ

Adaptați-vă la protezele dentare

Atunci când purtați proteze dentare, veți dori în continuare să efectuați anumiți pași pentru a vă păstra gura și gingiile proaspete și curate.

PASUL 1:  Scoateți protezele dentare și frecați-le cu o periuță de dinți, eliminând alimentele și resturile de pe ambele părți.

PASUL 2:  Apoi, curățați protezele dentare într-o soluție specială pentru acestea, conform instrucțiunilor de pe ambalaj .

PAS UL 3:   Periați ușor gingiile cu o periuță de peri moi.

Produse conexe